Juryrapport 4e thema: zomergevoel

 

De wedstrijdcommissie heeft zich weer gebogen over de ingezonden foto’s voor het 4e thema: zomergevoel.  We hoopten met dit thema veel mensen te inspireren, omdat je er zoveel kanten mee op kunt. Of het nou komt doordat het echte zomerweer een beetje ontbrak of dat het thema toch niet aansprak? We weten het niet, maar er waren dit keer maar 11 inzendingen.

We hebben daar de 3 koplopers uit geselecteerd, die echt boven de rest uitstaken. De mensen daaronder zaten bijzonder dicht bij elkaar.

We hebben de foto’s weer op de 2 bekende criteria beoordeeld:

  • In welke mate is het gelukt het thema tot uitdrukking te brengen in de foto;
  • Hoe is de foto op zich qua uitvoering.

En soms viel een foto op het één, soms op het ander af als winnaar. Als je een zonnig strand bezoekt geeft dat natuurlijk op dat moment een heerlijk zomergevoel, maar om dat bij een kijker van de foto op te roepen, moet je de kijker een beetje helpen door er nog wat zomerse taferelen aan toe te voegen. Ook met bewerken van je foto’s is het best handig niet te snel tevreden te zijn , en na het bewerken de foto even te laten rusten en een paar dagen later nog eens goed naar te kijken of het geheel dat weergeeft wat je wilt vertellen.

 

De uiteindelijke 3 foto’s die bovenaan de ranglijst zijn terechtgekomen zijn:

 

Beste OCC-leden,

 

Het is bijna 1 juli, dus tijd om de uitslag van de 3e themawedstrijd “Spreekwoorden en gezegden” bekend te maken.

Er waren iets minder inzendingen dan de vorige keer (15 in totaal), maar de jury was zeer te spreken over het enthousiasme waarmee duidelijk met dit thema aan de slag is gegaan. Dit leidde tot veel fraai uitgewerkte spreekwoorden en gezegden. En het leuke is: iedereen had ook een ander spreekwoord uitgekozen.

De scores lagen dit keer zeer dicht bij elkaar: de bovenste 7 verschilden slechts een halve punt.

Daarom hebben we besloten alle 7 op de website van OCC te plaatsen.

Hieronder een kort verslag van de beoordeling van deze 7 foto’s.

 

Gerard Hol en Rita Schmidt-Bol

Uitslag fotowedstrijd thema “de kleuren van de lente”

Maar liefst 19 leden hebben zich gewaagd aan het thema “de kleuren van de lente”. 

De inzendingen waren zeer divers: mooie voorjaarsbloemen, jonge dieren, lentekleuren. Van alles kwam voorbij.

Wij hebben ons gebogen over deze inzendingen en hebben gekeken naar hoe werd voldaan aan het thema (kleuren van de lente) en hoe de kwaliteit van de foto op zich was. Deze criteria hebben we ook de vorige keer gehanteerd. 

Bij de meeste van de inzenders was wel duidelijk dat ze zich hadden gehouden aan het thema. De winnaars hebben zich naar onze mening vooral onderscheiden door de kwaliteit van de foto zelf: de creativiteit, originaliteit, wijze van uitvoering, techniek. 

Uiteindelijk zijn we gekomen tot twee 1e prijs winnaars en drie leden die op een gedeelde 3e prijs uitkomen. 

Ook deze keer kunt u de uitslag vinden op onze website via deze link.

Uitslag wedstrijd Lente

 

Ben je deze keer niet bij de eerste vijf,  laat je niet ontmoedigen, maar hou plezier in het werken aan een thema. En voel je uitgedaagd om deze “girlpower” omver te werpen met jouw inzending voor de volgende themawedstrijd.

Dus ga ervoor en verras ons met je creativiteit!

 

 

Met vriendelijke groet,

 

Gerard Hol en Rita Schmidt-Bol

Wedstrijdcommissie OCC

Beste OCC-leden,

De inzendtermijn voor het eerste thema is gesloten. De wedstrijdcommissie heeft zich maar meteen over de jurering gebogen, want de avondklok blijft nog even en de winterbeelden zijn inmiddels weggesmolten.

Allereerst: wat is er leuk op gereageerd en wat zijn we blij met zoveel inzendingen (23 stuks maar liefst!). Er is gevarieerd werk ingeleverd. Van uiteen spattende sneeuwballen tot structuren van dakpannen en rasters. Van foto’s die de abstractie moesten hebben van de onscherpte, tot een berijpte boom. Gelukkig heeft de afgelopen vorstperiode ook een handje meegeholpen.

Het thema (abstract) is helaas niet door iedereen goed opgepakt: soms was er wel sprake van een abstracte foto, maar uit niets bleek dat het winter was. Of het was een winterfoto, maar het criterium abstract ontbrak. Daar hebben we bij de jurering natuurlijk wel rekening gehouden.

Hieronder zien jullie de uitslag.

Met vriendelijke groet,

De wedstrijdcommissie,

Gerard Hol en Rita Schmidt-Bol

OCC Jaarwedstrijd 2020

Beste OCC-leden,

Alexander Koenders heeft zich over de vele ingezonden losse foto’s en series gebogen en heeft een 1e, 2e en 3e prijs voor beide categorieën geselecteerd en ook nog een paar eervolle vermeldingen. Daarnaast heeft hij de beste natuurfoto gekozen.

Hij heeft de foto’s anoniem gekregen, dus zonder de naam van de maker erbij, om een zo objectief mogelijke beoordeling te kunnen maken.

 

De ingezonden foto’s én de uitslag van de jaarwedstrijd van OCC zijn nu te vinden op onze website, www.olympuscameraclub.nl.

Jullie treffen daar aan:

  • 1 overzicht met de ingezonden series, met na iedere serie een plaatje met de foto’s van die serie bij elkaar gezet én het commentaar van Alexander daaronder. Helemaal onderaan zien jullie de winnaars en eervolle vermeldingen. OCCjaarwedstrserie20-1-21.pdf

  • 1 overzicht met losse foto’s, per maker gerangschikt, met bij iedere maker het commentaar van Alexander. Ook hierbij weer helemaal onderaan de foto’s van de 3 winnaars. Ook staat onderaan de winnaar van de Ysvogeltrofee voor de beste natuurfoto. OCCjaarwedstrvrijwerk20-1-21.pdf

     

Jullie moeten er dus wat voor doen om te zien wie de winnaars zijn. Dat hebben we expres zo bekokstoofd samen. Wij vinden het wel zo leuk om zelf eerst eens te kijken wie jullie als prijswinnaars zouden hebben uitgekozen en dan te kijken wie Alexander heeft gekozen.

Misschien is het een idee om de foto’s nog eens te bespreken met elkaar op een Doe-dag en naast de beoordeling van Alexander te leggen? Laat het ons weten, via email.

De prijswinnaars én eervolle vermeldingen krijgen allemaal een prachtige oorkonde, handmade by Gerard Hol.

 

De winnaars van de series en vrij werk krijgen allebei een prijs. Olympus heeft die toegezegd, maar door alle reorganisaties is het een beetje een chaos daar op dit moment. Zodra deze binnen zijn, nemen wij contact op met de 2 winnaars om te overleggen hoe zij hun prijs willen ontvangen.

We bespreken ook nog even met de winnaar van de Ysvogeltrofee van dit jaar en van vorig jaar (Bert Hoogland) hoe we de trofee het best bij de nieuwe winnaar kunnen krijgen.

Omdat er dit jaar geen categorie clubdagfoto’s is, mag de winnaar van de wisseltrofee van vorig jaar (Jan Enthoven) deze nog een jaartje thuis houden.

Alle winnaars: Hartelijk gefeliciteerd!

 

We willen jullie nogmaals bedanken dat jullie zo massaal mee hebben gedaan. En laat je vooral niet uit het veld slaan als je dit keer niet gewonnen hebt. Nieuw jaar, nieuwe kansen. En doe ook mee aan onze 2-maandelijkse wedstrijd rond een thema! Maar vergeet vooral niet om plezier te hebben met het fotograferen. Fotografie laat zich niet beperken door corona!

 

Met vriendelijke groet,

 

Gerard Hol en Rita Schmidt-Bol, wedstrijdcommissie

25 jaar Olympus Camera Club

26 en 27 oktober 2019 vierden we een dubbel jubileum: 25 jaar OCC en 100 jaar Olympus in de prachtige galerie van Bleiswijk. Er werden workshops en lezingen gehouden door de diverse visionairs van Olympus en over de toekomst en innovatie bij Olympus. De nieuwe Olympus OM-D M-5 Mark III stond te pronken in de vitrinekast en 2  heren van Olympus waren druk bezig met het reinigen van camera’s van bezoekers.  Op zondag maakte Olympus de winnaar bekend van de “Break Free”-fotowedstrijd.

Olympus Camera Club Jaarwedstrijd 2018

Dit jaar de jurering van Urban fotograaf en Olympus Visionair Stijn Doors https://reginar.photography/

Na de break zie je de winnende foto's zoals getoond op de Nieuwjaarsreceptie met 35 aanwezige Olympus Camera Clubleden.

Olympus Camera Club Jaarwedstrijd 2017

Onder bezielende jurering van Olympus Visionair Robert Rozenbeek

Na de break zie je de winnende foto's zoals getoond op de Nieuwjaarsreceptie met 45 aanwezige Olympus Camera Clubleden.

Totalen: Vrij werk 59 foto's, OCC dagen 12 foto's en 10 series.