Beste OCC-leden,

 

Het is bijna 1 juli, dus tijd om de uitslag van de 3e themawedstrijd “Spreekwoorden en gezegden” bekend te maken.

Er waren iets minder inzendingen dan de vorige keer (15 in totaal), maar de jury was zeer te spreken over het enthousiasme waarmee duidelijk met dit thema aan de slag is gegaan. Dit leidde tot veel fraai uitgewerkte spreekwoorden en gezegden. En het leuke is: iedereen had ook een ander spreekwoord uitgekozen.

De scores lagen dit keer zeer dicht bij elkaar: de bovenste 7 verschilden slechts een halve punt.

Daarom hebben we besloten alle 7 op de website van OCC te plaatsen.

Hieronder een kort verslag van de beoordeling van deze 7 foto’s.

 

Gerard Hol en Rita Schmidt-Bol

 

Gedeelde 1e plaats

Heleen Gulmans              - De eerste klap is een daalder was.

Het thema is fraai uitgebeeld. De jury heeft er maar niet aan getild dat een daalder eigenlijk 1,5 gulden is en geen 2.5 gulden. De bedoeling is zeer duidelijk overgekomen. De foto is loeischerp en de het mannetje staat duidelijk te wachten tot de klap met de grote hamer valt. Een beetje jammer dat er iets rommeligs te zien is onder de munt. Waarschijnlijk om de munt iets te kunnen kantelen. Maar dat had ook minder zichtbaar gekund.

 

Mariah Milliard                - Twee honden vechten om 1 been, de 3e gaat er ras mee heen

De foto is heel duidelijk wat betreft het thema. Ook zonder tekst had de foto wat ons betreft voldoende zeggingskracht gehad. Maar door de combinatie van vormgeving, de rand met botten en de bewerking is in dit geval de uitvoering heel geslaagd.

 

Ron Witkamp                   - Een dubbeltje op zijn kant

In zijn mail had Ron aangegeven dat hij niet kon kiezen en daarom maar besloot 2 spreekwoorden uit te beelden: “een dubbeltje op zijn kant” en “aan een zijden draadje hangen”.

De jury dacht bij het zien van de foto meteen aan “een dubbeltje op zijn kant” en dat is heel fraai uitgewerkt. Het dubbeltje ligt op een zijden(?) draadje. Of je dat aan een zijden draadje hangen kunt noemen? Ach, een kniesoor die daar op let.  Hier hebben wel wat uurtjes in gezeten.

 

Gedeelde 2e plaats

Gea Neijsen                      - Het stokje doorgeven

Gea leverde een persoonlijke foto in, die niet speciaal voor dit thema is gemaakt met wel weergaf wat dit spreekwoord is: het stokje werd doorgegeven van oma naar kleindochter. Het thema is duidelijk, de foto op een mooi moment genomen. Niets op aan te merken.

 

Kristel Fischer                   - Gat in zijn hand hebben

De combinatie van “gat in een hand” en geld beelden het spreekwoord letterlijk maar ook bedoeling uit. Mooi gekozen, goed uitgevoerd. Hier kwam het spaargeld van Kristel goed van pas! We hopen natuurlijk voor Kristel dat dit spreekwoord niet op haar zelf betrekking heeft….

 

 

 

 

Jacqueline Bouter           - Hond in de pot vinden

Het spreekwoord is in de foto overduidelijk te zien. Nog beter misschien als ook de betekenis van het spreekwoord was uitgebeeld en niet een bloempot maar een pot voor eten was uitgebeeld. Mooi uitgevoerd.

 

Karel Gillissen    - De vuile was buitenhangen

Karel moest hiervoor zijn partner Wilma aan het werk zetten, maar zij was een voorbeeldig model. Hopelijk gebeurt het niet echt dat Wilma alleen de vuile was ophangt.

Door de wasknijpers in haar mond zie je ook echt dat de was wordt opgehangen en niet eraf wordt gehaald. Dat het buiten is blijkt mooi doordat Karel net de dakgoot heeft meegenomen. De was is onmiskenbaar vuil. Fraai uitgevoerd.