Juryrapport 4e thema: zomergevoel

 

De wedstrijdcommissie heeft zich weer gebogen over de ingezonden foto’s voor het 4e thema: zomergevoel.  We hoopten met dit thema veel mensen te inspireren, omdat je er zoveel kanten mee op kunt. Of het nou komt doordat het echte zomerweer een beetje ontbrak of dat het thema toch niet aansprak? We weten het niet, maar er waren dit keer maar 11 inzendingen.

We hebben daar de 3 koplopers uit geselecteerd, die echt boven de rest uitstaken. De mensen daaronder zaten bijzonder dicht bij elkaar.

We hebben de foto’s weer op de 2 bekende criteria beoordeeld:

  • In welke mate is het gelukt het thema tot uitdrukking te brengen in de foto;
  • Hoe is de foto op zich qua uitvoering.

En soms viel een foto op het één, soms op het ander af als winnaar. Als je een zonnig strand bezoekt geeft dat natuurlijk op dat moment een heerlijk zomergevoel, maar om dat bij een kijker van de foto op te roepen, moet je de kijker een beetje helpen door er nog wat zomerse taferelen aan toe te voegen. Ook met bewerken van je foto’s is het best handig niet te snel tevreden te zijn , en na het bewerken de foto even te laten rusten en een paar dagen later nog eens goed naar te kijken of het geheel dat weergeeft wat je wilt vertellen.

 

De uiteindelijke 3 foto’s die bovenaan de ranglijst zijn terechtgekomen zijn:

 

Gedeelde 1e plaats: Kristel Fischer en Ron Witkamp

Kristel Fischer                   Out of office

Zoals we inmiddels vaker van Kristel hebben gezien: het thema is raak en op een originele manier getroffen.

Toen we de foto voor het eerst openden op het computerscherm, hadden we allebei zoiets van: oh, Kristel heeft zich vergist en een afdruk van haar beeldscherm opgestuurd.

Maar dat is precies wat de foto is: Een computerscreen met een datum in hoogzomer, strandslippertjes op de achtergrond en dan de tekst: ik ben op vakantie, een fijne zomer. Als je nu nog geen zomergevoel krijgt…..

De uitvoering is heel goed. De vage achtergrond met daarin de slippertjes maken de foto af. De foto is verder rechttoe-rechtaan van voren genomen, maar dat past ook perfect bij het beeld.

 

Ron Witkamp                   Voeten op het strand

We zien Ron hier al liggen op het Zeeuwse strand, kijkend naar zijn eigen voeten en wat daar achter te zien is en dan denken: hé, dat is een mooi beeld! En dat is het precies.  Het typische beeld op een zomerse dag: blote voeten, plakkerig van het zand. Mensen aan de branding. Een ontspannen zomergevoel.

De foto is geslaagd door het gebruikte perspectief en is goed scherp, zodat alle beeldelementen die het zomergevoel versterken mooi in beeld komen.

 

Tweede plaats: Gea Neijsen

Gea Neijsen                       Prik in de buik

Het zomergevoel komt vanzelf: omkleden op het strand, plezier, badkleding.

Misschien is de foto in scene gezet, maar dat is dan op een heel natuurlijke manier gebeurd. Dit tafereeltje zou je zo op een stranddag hebben kunnen aantreffen. Het lijkt of ze zo’n plezier hebben, dat ze de fotograaf niet in de gaten hebben.

Fijn beeld om naar te kijken en heel goed getroffen voor dit thema.

 

Gerard Hol en Rita Schmidt-Bol, wedstrijdcommissie